Hypothecaire lening

Eén van de belangrijkste beslissingen die u in uw leven zal nemen, is de aankoop van een perceel of woonhuis, of het bouwen van een woonhuis. Ook het doen van de renovaties waar u vaak aan heeft gedacht maar nooit aan bent toegekomen, is een belangrijke beslissing. Met een hypotheek van de NTFM -een 100% dochteronderneming van de Hakrinbank- is dat nu allemaal binnen handbereik. De NTFM adviseert u over de diverse financieringsmogelijkheden en biedt u een lening op maat aan. Thuiskomen in uw eigen huis geeft een bijzonder goed gevoel, en dat kan met een hypotheek van de NTFM.

Maximale leensom

In geval van de bouw of verbouwing van een woning is een 100% financiering van de bouwsom in principe mogelijk. Voor een hypotheek voor de aankoop van een perceel of een reeds bestaande woning kunt u voor maximaal 90% van de koopsom een lening verkrijgen.

De notariskosten (bestaande uit de kosten voor het vestigen van de hypotheek en indien van toepassing, de kosten voor het overschrijven van het onroerend goed) worden niet meegefinancierd.

Bij het vaststellen van de maximale leensom spelen ook de taxatiewaarde van het onroerend goed en uw terugbetalingscapaciteit een belangrijke rol.

Maximale looptijd

Afhankelijk van uw leeftijd en terugbetalingscapaciteit is een maximale looptijd van 20 jaar mogelijk, maar u heeft natuurlijk de vrijheid in het kiezen van een kortere looptijd die bij uw behoeften past. De lening dient voor uw 60ste te zijn afgelost.

Bijzondere producten

De NTFM biedt ook producten met bijzondere voorwaarden aan. Enkele voorbeelden zijn de 7%-Hypothecaire lening in het kader van de Kasreserve Regeling met de Centrale Bank van Suriname en de 6% LMISP-financiering via de Stichting Low Income Shelter Program. Tevens werkt de NTFM samen met diverse verkavelaars en makelaarskantoren in Suriname.

Voorwaarden

De voorwaarden die van toepassing zijn bij het aanvragen van een hypotheek zijn hieronder opgenomen:

  • Een eigen inbreng van minimaal 10% in geval van aankoop van een perceel of bestaande woning. In geval van de bouw of verbouwing van een woning is een 100% financiering mogelijk. Tevens is een geldbedrag voor het voldoen van de notariskosten vereist. De eigen inbreng dient bij aanvang van de lening ingebracht te worden.
  • U geeft als dekking een looncessie of cessie op de boekvorderingen, en hypotheek op het onroerend goed.
  • De maandelijkse aflossing mag niet hoger zijn dan ongeveer 35% van het netto-inkomen.

Voor niet-ingezetenen

Ook in geval u niet woont en werkt in Suriname, kunt u in aanmerking komen voor een lening bij de NTFM. In dat geval kunt u respectievelijk maximaal 65% van de koopsom van een perceel of woning, en maximaal 75% voor de bouwsom van een woning lenen.

De goedkeuringsprocedure en andere administratieve werkzaamheden nemen, na ontvangst van alle benodigde documenten, maximaal 3-4 weken in beslag.

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met de NTFM of één van de Hakrinbank filialen. Onze deskundige medewerkers ontvangen u graag voor een persoonlijk gesprek. Wilt u vooruitlopend hierop een indicatie van de maximale leensom, looptijd en aflossingsbedrag, ga dan naar onze loan calculator.

Klik hier voor het volledig overzicht van de te overleggen stukken.